Μπορεί το μητρικό γάλα, να περιέχει το μαγικό συστατικό που σκοτώνει τον ιό που προκαλεί το AIDS; Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, είναι πιθανό. Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολινα και εκδόθηκε στο PLoSPathogens, ποντίκια που δέχθηκαν μολυσμένο μητρικό γάλα, δεν προσβλήθηκαν από τον ιό ΗΙV. Επιπλέον οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μητρικό γάλα σκότωσε τον ιό.

Τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν, είχαν δεχθεί ανθρώπινα κύταρα ώστε να ανασυσταθεί ο οργανισμός τους όπως ανάφερε το CBS. Επίσης αναφέρθηκε ότι στα ποντίκια είχαν χορηγηθεί ενέσιμα ανθρώπινος μυελός των οστών και ιστοί από ήπαρ και θύμο αδένα, ώστε να έχουν πλήρως λειτουργικό ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και να είναι ακόμη πιο ευαίσθητα στον ιό HIV.

Τα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων ανέδειξαν την ισχυρή ανασταλτική δράση του μητρικύ γάλακτος απέναντι στον HIVκαι κατέδειξαν ότι η invitro ανασταλτική δράση του ανθρώπινου μητρικού γάλακτος στον HIVπρολαμβάνει αποτελεσματικά τη μετάδοση μέσω στοματικής κοιλότητος του ακκυταρικού ιού, αναφέρει η έκθεση.

Είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τις επιπτώσεις του μητρικού γάλακτος στον HIV σε θηλαστικά. Προηγούμενη έρευνα έχει γίνει μόνο σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Το μητρικό γάλα διαδραματίζει «προστατευτικό ρόλο».

Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη ελπίζουν ότι καταδεικνύει πως είναι ασφαλές για μια οροθετική γυναίκα που λαμβάνει αντιρετροϊικά, να θηλάσει τα παιδιά της, παρόλο που για χρόνια ήταν απαγορευμένο, εφόσον είχε μολυνθεί.

Ο Δρ Viktor Garcia,βασικός συντάκτης της μελέτης, ανέφερε σε δελτίο τύπου ότι αυτή η μελέτη θα βοηθήσει να «κλείσει την πόρτα αυτή εξάπλωσης του AIDS.»

“Κανένα παιδί δεν πρέπει ποτέ να μολυνθεί με τον ιό HIV επειδή θηλάζει. Ο θηλασμός παρέχει μοναδικά διατροφικά στοιχεία και προστασία από άλλες λοιμώξεις, ειδικά όπουτο καθαρό νερό για τα βρέφη είναι σπάνιο,» είπε σε ένα δελτίο τύπου στο Πανεπιστήμιο. «Κατανοώντας πώς ο HIV μεταδίδεται σε βρέφη και παιδιά, παρά τα προστατευτικά αποτελέσματα γάλακτος θα μας βοηθήσει να κλείσει η σημαντική αυτή πόρτα εξάπλωσης του AIDS.»

Η Angela Wahl, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο UNC School of Medicine και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, είπε, “τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, γιατί δείχνουν ότι το μητρικό γάλα μπορεί να εμποδίσει εντελώς την από στόματος διάδοση των δύο μορφών του ιού HIV που βρίσκονται στο μητρικό γάλα από οροθετικές μητέρες: ιό σε σωματίδια και ιό σε μολυσμένα κύτταρα. Αυτό αντικρούει η υπόθεση “Δούρειος ίππος” που λέει ότι ο HIV στα κύτταρα είναι πιο πεισματάρης κατά την έμφυτη άμυνα του οργανισμού από HIV σε σωματίδια ιού.

Παρά τα ενθαρρυντικά ευρήματα τηςμελέτης, δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι μητέρες με τον ιό HIV που θηλάζουν τα παιδιά τους δεν θα μεταδώσουν τον ιό. Αλλά Wahl είπε ότι η έρευνα είναι, ουσιαστικά, μια καλή αφετηρία για περαιτέρω μελέτη επειδή θέτει τα θεμέλια για το επόμενο βήμα – που αναφέρονται για το ποιο στοιχείο του μητρικού γάλακτος παρέχει πραγματικά την προστασία. Οι ερευνητές θα πρέπει τώρα να μελετήσουν τη διαφορά στο μητρικό γάλα από τις μητέρες που έχουν μεταδώσει τον ιό και το γάλα των μητέρων που δεν είχαν μεταδώσει τον ιό.

“Αποδείξαμε είναι ότι το μητρικό γάλα είναι πράγματι προστατευτικός παράγοντας, έτσι δεν πρέπει να απαγορεύεται ακόμα και στα παιδιά των οροθετικών γυναικών,” είπε το Fox News. «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα βρέφη που αποκτούν HIV κατά τη διάρκεια του θηλασμού δεν είχαν μολυνθεί κατά τη στιγμή της γέννησης, και αν κοιτάξει κανείς τον ιό που τελικά μολύνει το βρέφος και ο ιός στο μητρικό γάλα, είναι το ίδιο. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα του αίματος .»