Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους πάσχουν από κατάθλιψη ή άγχος

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Τα άτομα με ήπιας μορφής ψυχικά νοσήματα, όπως άγχος ή κατάθλιψη κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BritishMedicalJournal.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και του Εδιμβούργου, που χρηματοδοτήθηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση WellcomeTrust, εστίασε στους πρόωρους θανάτους από παθήσεις όπως τα καρδιακά νοσήματα και ο καρκίνος, σε δείγμα 68.000 ατόμων στην Αγγλία.

Η ήπιας μορφής ψυχική δυσφορία αύξανε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 16%, όταν συνυπολογίζονταν παράγοντες του τρόπου ζωής όπως το ποτό και το κάπνισμα. Σοβαρότερα ψυχικά προβλήματα αύξαναν τον κίνδυνο κατά 67%.

Αν και είναι επαρκώς τεκμηριωμένος ο κίνδυνος που διατρέχουν τα άτομα που πάσχουν από σοβαρά ψυχικά νοσήματα, οι ερευνητές εξηγούν ότι οι ηπιότερες εκδηλώσεις των παθήσεων αυτών (που αφορούν ένα στα τέσσερα άτομα), συνήθως παραμένουν αδιάγνωστες.

Όπως εξηγεί ο Δρ Τομ Ρας που ηγήθηκε της έρευνας «μελετήσαμε στοιχεία που αφορούσαν την τελευταία δεκαετία και τα συγκρίναμε με τα πιστοποιητικά θανάτου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που καταγράφει σχέση μεταξύ ψυχολογικής δυσφορίας και θανάτου. Το γεγονός ότι τεκμηριώνουμε αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας ακόμη και σε άτομα με χαμηλό επίπεδο ψυχικής δυσφορίας, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει ώστε να μελετήσουμε αν η θεραπεία των ελασσόνων αυτών συμπτωμάτων μπορεί να τροποποιήσει τον κίνδυνο».